IP ή Αναλογικές κάμερες;

CCTV

Share This Post

Αναμφίβολα, οι IP κάμερες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά του κλάδου της ασφάλειας ωστόσο, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου σε νέες εγκαταστάσεις προτείνονται λύσεις βασισμένες σε αναλογική τεχνολογία.

Εάν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε τις αναλογικές κάμερές σας σε IP, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε. Ενώ το χάσμα του κόστους μεταξύ των δύο γίνεται όλο και μικρότερο, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για τις δύο λύσεις και τελικά αυτό που θα επιλέξουμε εξαρτάται από τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου. Έτσι ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν είναι το εξής: Είναι οι IP κάμερες και γενικότερα οι IP λύσεις το μέλλον του CCTV ή υπάρχουν κάποιες καλές «αιτίες» για την εφαρμογή αναλογικών καμερών; Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο λύσεων.

Η κύρια διαφορά μεταξύ μιας αναλογικής και μίας IP κάμερας είναι ο τρόπος με τον οποίο παραδίδεται το σήμα βίντεο. Οι αναλογικές κάμερες μετατρέπουν το σήμα βίντεο σε μορφή που μπορεί να ληφθεί από μια τηλεόραση ή οθόνη. Μια κάμερα βασισμένη σε IP τεχνολογία, ψηφιοποιεί το σήμα βίντεο χρησιμοποιώντας έναν ειδικό κωδικοποιητή που περιέχει ενσωματωμένο web server. Έτσι η IP κάμερα λειτουργεί ως συσκευή δικτύου, επιτρέποντας την προβολή των εικόνων βίντεο που έχουν καταγραφεί μέσω του υπάρχοντος δικτύου, αλλά και μέσω ενός προγράμματος περιήγησης- web browser στο internet.

Τόσο οι αναλογικές όσο και οι IP κάμερες βίντεο μπορούν να μεταδίδουν σήματα είτε ασύρματα είτε μέσω ενσύρματων συνδέσεων. Οι κάμερες που είναι βασισμένες σε IP τεχνολογία έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να χρησιμοποιούν switches, hubs και router που επιτρέπουν στο δίκτυο να επεκταθεί σε πολύ ευρύτερες περιοχές.


Πλεονεκτήματα αναλογικού σήματος
Κόστος: Ο πιο προφανής λόγος για να επιλέξετε μία αναλογική κάμερα είναι η τιμή καθώς, οι εν λόγω κάμερες είναι αρκετά φθηνότερες από τις IP. Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπου χρίζουν αναβάθμισης. Αν σκεφτούμε ένα χώρο όπου διαθέτει πάνω από 200 κάμερες τότε η τεχνολογία αναλογικού HD είναι προτιμότερη, καθώς εκμεταλλεύεται την ήδη υπάρχουσα αναλογική υποδομή.
Απλότητα: Τα DVR  προσφέρουν αναμφίβολα μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εγκατάσταση και τη ρύθμιση, σε σχέση με τα περισσότερα IP συστήματα, κάνοντας με αυτό τον τρόπο ευκολότερη και τη «ζωή» του τελικού χρήστη.

Αναβαθμισμένη εμβέλεια: Μπορεί κατά κανόνα οι IP κάμερες να προσφέρουν μεγαλύτερες αποστάσεις όσο αφορά τη μετάδοση σήματος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το αναλογικό σήμα έχει κάνει τεράστιες προόδους.
Εταιρίες όπως η Dahua και η Hikvision έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει αναβαθμισμένες λύσεις όσο αφορά το αναλογικό σήμα, εξαλείφοντας πλήρως προβλήματα του παρελθόντος όπως την περιορισμένη εμβέλεια και την απώλεια σήματος (σε μεγάλες αποστάσεις).

Εταιρίες όπως η Dahua και η Hikvision έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει αναβαθμισμένες λύσεις όσο αφορά το αναλογικό σήμα, εξαλείφοντας πλήρως προβλήματα του παρελθόντος όπως την περιορισμένη εμβέλεια και την απώλεια σήματος (σε μεγάλες αποστάσεις).

Μειονεκτήματα αναλογικού σήματος

Ρυθμός καρέ: Ο ρυθμός καρέ αναλογικών καμερών είναι χαμηλότερος από αυτόν των IP, επομένως δεν είναι ιδανικές για περιοχές που έχουν μεγάλη κινητικότητα. Επίσης, με τις αναλογικές κάμερες δεν μπορούμε να κάνουμε ζουμ ψηφιακά, όπως με τις IP. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις και εγκαταστάσεις, η ποιότητα της
εικόνας μπορεί να μην είναι καθοριστικός παράγοντας.

Περισσότερα καλώδια: Ίσως ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των αναλογικών καμερών. Επειδή οι κάμερες πρέπει να είναι συνδεδεμένες τόσο με την τροφοδοσία ρεύματος όσο και με το καλώδιο DVR μέσω καλωδίων, τείνουμε να έχουμε περισσότερη καλωδίωση. Επιπλέον, τα ομοαξονικά καλώδια είναι συνήθως πιο ακριβά από τα αντίστοιχα Cat 5 ή Cat 6 που χρησιμοποιούνται για IP συστήματα. Παρόλα αυτά ήδη οι μεγάλες εταιρίες του χώρου έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν λύσεις που επιτρέπουν την τροφοδοσία της κάμερας μέσω ομοαξονικού καλωδίου.
Κάλυψη: Συνήθως, οι αναλογικές κάμερες παρακολούθησης έχουν πολύ πιο περιορισμένο οπτικό πεδίο από τις IP, οπότε μπορεί να χρειαστούμε περισσότερες από αυτές για να καλύψουμε ένα χώρο.
Περιορισμένες θύρες: Τα DVR έχουν συγκεκριμένες θύρες, έτσι μπορείτε να συνδέσετε μόνο έναν περιορισμένο αριθμό καμερών σε αυτές. Εάν θέλουμε να υπερβούμε τον αριθμό αυτό, πιθανώς θα χρειαστεί να αγοράσουμε ένα δεύτερο DVR.
Κρυπτογράφηση: Τα αναλογικά σήματα δεν μπορούν να κρυπτογραφηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι ένας χάκερ θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες μας ή να αντικαταστήσει το σήμα μας με ένα εξωτερικό.
Εύρος ζώνης: Τα συστήματα με αναλογικές κάμερες ασφαλείας απαιτούν συνήθως πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης από τα IP, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το κόστος της εγκατάστασης.
Πλεονεκτήματα ψηφιακού σήματος
Ποιότητα εικόνας: Η ποιότητα εικόνας από ψηφιακές κάμερες ασφαλείας είναι υψηλότερη από την αναλογική. Σήμερα έχουμε κάμερες IP που ξεπερνούν την ανάλυση οποιασδήποτε αναλογικής κάμερας, κάμερες δηλαδή που φτάνουν και τα 6K (24MP)! Η υψηλότερη ανάλυση pixel των καμερών IP σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση σε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες μιας σκηνής, ακόμα και μετά την καταγραφή της.
Περιοχή κάλυψης: Μια ψηφιακή κάμερα μπορεί να καλύψει μια περιοχή που θα απαιτούσε τρία ή και τέσσερα μοντέλα καμερών αναλογικής τεχνολογίας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστούμε λιγότερες κάμερες.
PοE: Οι IP κάμερες μπορούν να τροφοδοτηθούν κυρίως μέσω του ίδιου καλωδίου δικτύου, εξαλείφοντας την ανάγκη καλωδίωσης τροφοδοσίας και ξεχωριστού τροφοδοτικού. Αυτό δεν συμβαίνει στις αναλογικές κάμερες, όπου κάθε κάμερα χρειάζεται την δική της γραμμή τροφοδοσίας. Επίσης, τα ψηφιακά συστήματα μπορούν να έχουν πολλές κάμερες συνδεδεμένες σε ένα switch και στη συνέχεια όλες αυτές οι κάμερες (που είναι πάνω στο switch) θα μπορούν να συνδεθούν στο NVR με ένα μόνο καλώδιο.
Κρυπτογράφηση: Πολλές ψηφιακές κάμερες ασφαλείας έχουν ενσωματωμένη κρυπτογράφηση, επομένως τα δεδομένα είναι ασφαλέστερα ή δυσκολότερο να κλαπούν.
Μειονεκτήματα ψηφιακού σήματος
Κόστος αρχικής εγκατάστασης: Η μετάβαση από αναλογική σε IP τεχνολογία, θα κάνει την όλη εγκατάσταση πιο περίπλοκη, δύσκολη και αναμφίβολα θα κοστίσει περισσότερο. Παρά το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερα καλώδια συνολικά, ένα IP σύστημα θα έχει μεγαλύτερο κόστος. Μόλις γίνει η εγκατάσταση βέβαια, θα είναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμόσουμε το σύστημα μας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Απαιτήσεις αποθήκευσης: Μπορεί η υψηλότερη ανάλυση και τα υψηλότερα ποσοστά καρέ να είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των IP λύσεων, ωστόσο αυτό ισούται και  με μεγαλύτερο όγκο αρχείων. Επομένως, θα
χρειαστούμε πολύ περισσότερο χώρο αποθήκευσης στον σκληρό δίσκο, όταν θα βάλουμε κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης που διαθέτει μόνο η τεχνολογία IP.

 Πηγή: https://securityreport.gr/

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Λάβετε ενημερώσεις και μάθετε από τους καλύτερους

Περισσότερα να δείτε...

Rack switch
Tips & Tricks

Σταθερή IP στο LAN – Πώς την ορίζω στα Windows

Με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των Windows, όποτε ανοίγουμε τον υπολογιστή ή σε κάθε επανεκκίνηση, παίρνει καινούρια IP στο τοπικό δίκτυο. Αν όμως μας ενδιαφέρει να

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

Learn how we helped 100 top brands gain success.

Let's have a chat