Modem, Router και Access point: Σε τί διαφέρουν μεταξύ τους;

Modem-vs-Router

Share This Post

Η σύνδεση στο Internet φαίνεται να είναι κάτι εύκολο. Συνδέεστε στο Wi-Fi σας, φορτώνετε το Facebook, και έτοιμο: είστε συνδεδεμένοι! Αλλά όταν κάτι πάει στραβά – ή όταν έρθει η ώρα να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας με κάτι πιο γρήγορο- θα χρειαστεί να αντιληφθείτε τι κάνουν στην πραγματικότητα όλα αυτά μικρά κουτιά. Ορίστε λοιπόν ένας γρήγορος οδηγός για τον βασικό εξοπλισμό δικτύου που συνδέει το σπίτι σας με το Internet.

 

oxi se poio simeio prepei na topothetiseis to router gia na exeis tin kalyteri wifi syndesi.col 12

 

Ένα switch συνδέει περισσότερους υπολογιστές στο router

Όλα τα router κατασκευάζονται με ενσωματωμένες θύρες Ethernet, αλλά ανάλογα με το μέγεθος και την κλάση του router που αγοράζετε, ίσως να μην έχετε αρκετές για να συνδέσετε όλες τις συσκευές σας—ειδικά στην εποχή της τεχνολογίας του smart home, η οποία απαιτεί πολυάριθμους, συνδεδεμένους σταθμούς βάσης.

Αν σας τελειώσουν οι θύρες Ethernet στο router σας, ένα switch μπορεί να προσθέσει περισσότερες θύρες Ethernet στο δίκτυό σας. Συνδέετε απλώς τις παραπάνω συσκευές σας στο switch, συνδέετε το switch στο router σας, και αυτές θα εμφανιστούν στο δίκτυό σας.

Σημειώστε πως χρειάζεστε ένα router για να χρησιμοποιήσετε ένα switch. Ένα switch δεν μπορεί να αποδώσει διευθύνσεις IP ή να δημιουργήσει ένα δίκτυο όπως μπορεί να κάνει το router σας—ενεργεί απλώς σαν ένας τροχονόμος για τα διερχόμενα σήματα.

Επιπλέον, μην συγχέετε ένα switch με ένα hub, το οποίο φαίνεται να είναι σχεδόν το ίδιο, αλλά δουλεύει τελείως διαφορετικά: αντί να κατευθύνει την κίνηση των δεδομένων σε πολλαπλές (διαφορετικές) συσκευές, ένα hub απλώς παίρνει ένα εισερχόμενο σήμα και το αντιγράφει σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο hub. Αυτές οι συσκευές δεν είναι πλέον συνηθισμένες σε οικιακά δίκτυα.

 

Ένα router συνδέει τις συσκευές σας με το modem (και μεταξύ τους)

Αν είχατε μόνο έναν υπολογιστή στο σπίτι σας, θα μπορούσατε να τον συνδέσετε κατευθείαν στο modem με ένα καλώδιο Ethernet και τέλος — θα ήσασταν συνδεδεμένος στο internet και θα παρακολουθούσατε βίντεο στο YouTube αμέσως.

Οι περισσότεροι όμως έχουν περισσότερους από έναν υπολογιστές στο σπίτι τους, χωρίς να αναφέρουμε τα smartphones, τα tablets, τα e-readers, και πλήθος άλλων συσκευών. Τα modem από μόνα τους δεν μπορούν να στείλουν δεδομένα σε πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα: συνήθως έχουν μόνο μια θύρα Ethernet, και παράγουν μόνο μια διεύθυνση IP, με την οποία αναγνωρίζεται η τοποθεσία σας στο internet (όπως συμβαίνει και με την διεύθυνση του σπιτιού σας στον πραγματικό κόσμο).

Ένα router συνδέει όλες τις συσκευές του σπιτιού σας μεταξύ τους—μέσω καλωδίων Ethernet ή μέσω Wi-Fi—και στη συνέχεια συνδέεται με το modem. Αποδίδει σε κάθε συσκευή τη δική του εσωτερική IP διεύθυνση, την οποία χρησιμοποιεί για να δρομολογεί την κίνηση των δεδομένων μεταξύ τους. Αν φανταστούμε την IP διεύθυνση του modem σας ως μια διεύθυνση ενός ολόκληρου κτηρίου, οι εσωτερικές IP διευθύνσεις του router σας
θα είναι οι αριθμοί του κάθε διαμερίσματος. Το modem σας λαμβάνει πληροφορίες από το internet, τις στέλνει στο router, και το router τις στέλνει στον υπολογιστή που τις ζήτησε. (Με αυτόν τον τρόπο, το τηλέφωνό σας δεν λαμβάνει τα βίντεο του YouTube που ζητήσατε από το laptop σας.)

Το δίκτυο που δημιουργεί το router σας είναι γνωστό ως τοπικό δίκτυο (local area network, ή LAN), και σας συνδέει με ένα μεγαλύτερο ευρύ δίκτυο (wide area network, ή WAN). Για τους περισσότερους οικιακούς χρήστες, το δίκτυο WAN είναι, σε κάθε περίπτωση, το internet.

Δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα router δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi—ορισμένα μόλις και μετά βίας συνδέουν υπολογιστές με καλώδια Ethernet. Αυτό είναι το σημείο που παρεμβαίνει το επόμενο κομμάτι του εξοπλισμού σας.

images?q=tbn:ANd9GcTVHodmbpOFoCId8LH3jdLAOalvh8Zum0WAnA&usqp=CAU

Ένα Access Point προσθέτει δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης

Πριν από αρκετό καιρό, όλοι οι υπολογιστές συνδέονταν στο internet μέσα από ένα καλωδιομάνι. Σήμερα, ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε όλες αυτές τις συσκευές στο οικιακό μας δίκτυο (και άρα και στο internet) μέσω Wi-Fi. Για να το επιτύχετε αυτό, χρειάζεστε κάτι για να εκπέμπετε αυτό το ασύρματο σήμα.

Ένα ασύρματο access point συνδέεται με το router σας, συνήθως μέσω Ethernet, και επικοινωνεί με τις χωρίς-καλώδια-συσκευές σας μέσω ασύρματων συχνοτήτων. Οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες διαθέτουν router με ενσωματωμένα ασύρματα access points, αλλά αυτόνομες συσκευές access point χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά σε επιχειρήσεις, καθώς μπορούν να συνδυάσουν πολλαπλά access points μαζί για να επεκτείνουν το δίκτυό τους σε μια ευρύτερη περιοχή.

Τώρα τελευταία, ολοκληρωμένες λύσεις δικτύου mesh κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους σε μεγάλα σπίτια με πολλά «νεκρά σημεία», καθώς επιτρέπουν σε πολλαπλές συσκευές να «σκεπάσουν» ένα σπίτι με σήμα Wi-Fi περισσότερο αποτελεσματικά από range extender συσκευές. Αυτές οι συσκευές ενεργούν ως ασύρματα access points αν έχετε ήδη ένα router, ή μπορούν να αναλάβουν ακόμα και τη δουλειά ενός router—συνήθως όμως με λιγότερο εξελιγμένα χαρακτηριστικά.

Ένα modem σας συνδέει με το Internet

Ένα modem είναι η πόρτα σας στο internet—ένα καλώδιο, μία οπτική ίνα, ή μια τηλεφωνική γραμμή περνάει από τη γειτονιά σας, στο σπίτι σας και συνδέεται με το modem. To modem μεταφράζει τα ψηφιακά 0 και 1 του υπολογιστή σας σε αναλογική πληροφορία για τα καλώδια ή την τηλεφωνική γραμμή για να μεταφερθούν στον έξω κόσμο, και μεταφράζει το εισερχόμενο αναλογικό σήμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται modulation και demodulation, αντίστοιχα, και είναι και ο λόγος που το “mo-dem” ονομάζεται έτσι.

Συνήθως, ο πάροχός σας των υπηρεσιών internet θα σας εφοδιάσει με ένα modem αντί ενός μικρού μηνιαίου κόστους. Ανάλογα με τον ISP που έχετε επιλέξει, ωστόσο, ίσως να μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας modem και να γλυτώσετε έτσι κάποια χρήματα…

5g wifi comparison 6g 5g routers wifi by greeek bortania artkrisshapovalova jabkitticha getty images 1

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να συνδυαστούν σε μία συσκευή

Δεν έχουν όλοι ξεχωριστό modem, router και access point στο σπίτι τους. Σήμερα, θα βρείτε αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά να συνδυάζονται σε μία και μόνη συσκευή. Για παράδειγμα, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ασύρματα router, τα οποία συνδυάζουν τη λειτουργία ενός router με τη λειτουργία ενός ασύρματου access point. Πολλοί ακόμα χρησιμοποιούν συσκευές modem/router, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα modem, ένα router και ένα ασύρματο access point σε μία συσκευή. Αυτές οι combo συσκευές μπορούν να σας γλυτώσουν χώρο και να εξαλείψουν μερικά καλώδια, αλλά όπως και me τα σαμπουάν και conditioner, ορισμένοι προτιμούν να έχουν αυτές τις συσκευές ξεχωριστά, καθώς επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές τους.

 Πηγή: gr.pcmag.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Λάβετε ενημερώσεις και μάθετε από τους καλύτερους

Περισσότερα να δείτε...

Rack switch
Tips & Tricks

Σταθερή IP στο LAN – Πώς την ορίζω στα Windows

Με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των Windows, όποτε ανοίγουμε τον υπολογιστή ή σε κάθε επανεκκίνηση, παίρνει καινούρια IP στο τοπικό δίκτυο. Αν όμως μας ενδιαφέρει να

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

Learn how we helped 100 top brands gain success.

Let's have a chat