Σταθερή IP στο LAN – Πώς την ορίζω στα Windows

Rack switch

Share This Post

Με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των Windows, όποτε ανοίγουμε τον υπολογιστή ή σε κάθε επανεκκίνηση, παίρνει καινούρια IP στο τοπικό δίκτυο. Αν όμως μας ενδιαφέρει να κάνουμε port forwarding στον υπολογιστή μας, είναι απαραίτητο ο υπολογιστής μας να έχει μια σταθερή IP στο LAN. Δείτε πώς ορίζουμε σταθερή IP στα Windows.

Η διαφορά σταθερής και στατικής IP

Πιθανώς να έχετε ακούσει τον όρο “Στατική IP” όσον αφορά τη σύνδεση στο Internet. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να ορίσουμε σταθερή IP στον υπολογιστή μας.
Για να έχουμε στατική IP στη σύνδεσή μας – για πρόσβαση σε κάποιο καταγραφικό ή για απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή με το Wake On LAN – θα πρέπει είτε να ζητήσουμε μια ακριβότερη επαγγελματική σύνδεση από τον πάροχό μας, ή να χρησιμοποιήσουμε μια υπηρεσία Dynamic DNS, όπως η DynDNS και η No-IP

Πώς θέτω σταθερή IP στα Windows 7, Windows 8.1, και Windows 10

Για να ορίσουμε σταθερή IP στις τελευταίες εκδόσεις των Windows, αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του δικτύου και να επιλέξουμε “Άνοιγμα Κέντρου δικτύου και κοινής χρήσης”.

W8qAu8vNeqEAAAAASUVORK5CYII=

Στο κέντρο δικτύου κάνουμε κλικ στη σύνδεσή μας, είτε είναι με καλώδιο ή ασύρματη.

A7EtgMa8XyQaAAAAAElFTkSuQmCC

Στο παράθυρο που θα ανοίξει κάνουμε κλικ στις “Λεπτομέρειες”.

yXcjpzSka5HoVAoFAqF4klCehjpZaSnecq5gP8fq6Ic6f22wgoAAAAASUVORK5CYII=

Εδώ θα βρούμε αρκετές πληροφορίες, που μπορεί να μπερδέψουν κάποιο αρχάριο. Όμως η μόνη πληροφορία που μας ενδιαφέρει είναι η Προεπιλεγμένη πύλη IPv4. Αυτή είναι η διεύθυνση IP του router στο τοπικό δίκτυο.

wHNM9GgITC98gAAAABJRU5ErkJggg==

Γράφουμε κάπου αυτή τη διεύθυνση και κλείνουμε το παράθυρο με τις λεπτομέρειες.
Πίσω στο παράθυρο της σύνδεσης, κάνουμε κλικ στις “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε το Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) και κάνουμε κλικ στις “Ιδιότητες”.