Τι είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων

2fa

Share This Post

Ορισμός 2FA

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) είναι μια μέθοδος διαχείρισης ταυτοτήτων και πρόσβασης που απαιτεί δύο μορφές ταυτοποίησης για την πρόσβαση σε πόρους και δεδομένα. Ο έλεγχος 2FA δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να συμβάλλουν στην προστασία των πιο ευάλωτων πληροφ­οριών και δικτύων τους.

 

Πλεονεκτήματα του 2FA

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον 2FA για να προστατεύσουν τα προσωπικά και επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων τους. Αυτό είναι σημαντικό επειδή εμποδίζει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να κλέψουν, να καταστρέψουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στα εσωτερικά αρχεία δεδομένων σας για δική τους χρήση.

Τα πλεονεκτήματα του 2FA είναι ατελείωτα. Για παράδειγμα, με τον 2FA, οι χρήστες δεν χρειάζεται να έχουν μαζί τους ή να κατεβάζουν μια γεννήτρια διακριτικών ή μια εφαρμογή που σχετίζεται με ένα τέτοιο. Οι περισσότεροι ιστότοποι χρησιμοποιούν την κινητή συσκευή σας για να στείλουν μήνυμα, να καλέσουν ή να χρησιμοποιήσουν έναν εξατομικευμένο 2FA για την επιχείρησή τους για να επαληθεύσουν την ταυτότητά σας.
 

Ορισμένα άλλα πλεονεκτήματα του 2FA είναι τα εξής:

•  Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια γεννήτρια διακριτικών υλικού. Αυτοί οι τύποι μεθόδων 2FA συχνά χάνονται ή τοποθετούνται λανθασμένα. Ωστόσο, με την προηγμένη τεχνολογία, οι μέθοδοι 2FA είναι πιο βολικές από ποτέ. 

• Οι γεννήτριες κωδικών πρόσβασης είναι πιο αποτελεσματικές από τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Οι γεννήτριες είναι η ασφαλέστερη επιλογή επειδή δεν υπάρχουν δύο ίδιοι κωδικοί πρόσβασης.

• Η μέγιστη καταχώρηση κωδικού πρόσβασης αποτρέπει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου από την παραβίαση και την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. 

•  Η διαδικασία είναι εύχρηστη και φιλική προς τον χρήστη.

 

 
Μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας για τον 2FA 

Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας κατά τη χρήση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

·         Διακριτικά υλικού

Οι επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν στους υπαλλήλους τους διακριτικά υλικού με τη μορφή μπρελόκ που παράγουν κωδικούς κάθε λίγα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες μορφές ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.

·        Ειδοποιήσεις Push

Οι μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων Push δεν απαιτούν κωδικό πρόσβασης. Αυτός ο τύπος 2FA στέλνει ένα σήμα στο τηλέφωνό σας για να εγκρίνει/απορρίψει ή να αποδεχτεί/απορρίψει την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας.

·        Επαλήθευση μέσω SMS

Τα SMS, ή μηνύματα κειμένου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια μορφή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, όταν ένα μήνυμα αποστέλλεται σε έναν αξιόπιστο αριθμό τηλεφώνου. Ο χρήστης καλείται είτε να αλληλεπιδράσει με το κείμενο είτε να χρησιμοποιήσει έναν κωδικό μιας χρήσης για να επαληθεύσει την ταυτότητά του σε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή.

·        Ελεγχος ταυτότητας που βασίζεται στη φωνή

Ο φωνητικός έλεγχος ταυτότητας λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις ειδοποιήσεις push, με τη διαφορά ότι η ταυτότητά σας επιβεβαιώνεται μέσω αυτοματισμού. Η φωνή θα σας ζητήσει να πατήσετε ένα πλήκτρο ή να δηλώσετε το όνομά σας για να ταυτοποιηθείτε.

 

Εφαρμογή ελέγχου 2FA

Η εφαρμογή του 2FA σε ένα επιχειρηματικό ή προσωπικό περιβάλλον είναι επωφελής για την προστασία ευάλωτων δικτύων και βάσεων δεδομένων.
 

Με μια κινητή συσκευή, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας κωδικούς ή διακριτικά, για να παρέχετε ένα μοναδικό σύνολο γραμμάτων/αριθμών για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας. Οι κωδικοί αυτοί αποστέλλονται μέσω SMS και επαληθεύονται μέσω ενός ιστότοπου ή μιας εφαρμογής. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι ο ιστότοπος ή η εφαρμογή μέσω της οποίας ταυτοποιείτε τον εαυτό σας είναι αξιόπιστα και ασφαλή.

Οι κωδικοί πρόσβασης μίας χρήσης που δημιουργούνται μέσω εφαρμογών ή ιστότοπων είναι πιο ευαίσθητοι στον χρόνο από έναν κωδικό SMS ή ένα διακριτικό.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η εφαρμογή του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων θα κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.
 

• Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε την πιο κοινή μέθοδο εφαρμογής, τον έλεγχο ταυτότητας SMS. Είναι βολική και διασφαλίζει ότι όλες οι ταυτότητες των χρηστών επαληθεύονται μέσω ενός αξιόπιστου αριθμού τηλεφώνου. 

• Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι χρήστες μπορούν να εφαρμόσουν 2FA μέσω των ρυθμίσεων ασφαλείας του smartphone ή της ηλεκτρονικής τους συσκευής. 

• Βρείτε τον σωστό πάροχο ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Κάθε εταιρεία που φιλοξενεί υπηρεσίες ελέγχου ταυτότητας έχει τη δική της διαδικασία υλοποίησης. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Authenticator σάς επιτρέπει να καταχωρίσετε μία ή περισσότερες από τις επαγγελματικές/προσωπικές σας συσκευές για να διασφαλίσετε ότι όλες προστατεύονται.
 

Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις δύο μορφές 2FA μέσω της εφαρμογής Authenticator της Microsoft. Αυτή η υπηρεσία παρέχει επιλογές ελέγχου ταυτότητας, τόσο δύο όσο και πολλών παραγόντων, ανάλογα με τις μοναδικές ατομικές ή επιχειρηματικές σας ανάγκες.What is Multifactor Authentication(MFA)? - aNetworks

2FA έναντι MFA

Η διαφορά μεταξύ του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, 2FA, και του ελέγχου ταυτότητας πολλών παραγόντων, MFA, είναι ότι ο 2FA ή ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων περιλαμβάνει δύο σειρές βημάτων για την ταυτοποίηση ενός χρήστη. Επιπλέον, ο 2FA χρησιμοποιεί κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης που είναι ευαίσθητοι στον χρόνο για να αποτρέψει την κλοπή ταυτότητας. Από την άλλη πλευρά, MFA ή ο έλεγχος ταυτότητας πολλών παραγόντων, περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα βήματα ή διαδικασίες για την ταυτοποίηση ενός χρήστη.

Συνήθως, οι επιχειρήσεις με υψηλό επίπεδο ασφάλειας (π.χ. εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, κυβερνητικές υπηρεσίες ή χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες) επιλέγουν τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων έναντι του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων συμβάλλει στην προσθήκη ενός επιπέδου ασφάλειας σε όλους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σας διαδικτυακούς λογαριασμούς.

Πηγή: www.microsoft.com/

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Λάβετε ενημερώσεις και μάθετε από τους καλύτερους

Περισσότερα να δείτε...

Rack switch
Tips & Tricks

Σταθερή IP στο LAN – Πώς την ορίζω στα Windows

Με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των Windows, όποτε ανοίγουμε τον υπολογιστή ή σε κάθε επανεκκίνηση, παίρνει καινούρια IP στο τοπικό δίκτυο. Αν όμως μας ενδιαφέρει να

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

Learn how we helped 100 top brands gain success.

Let's have a chat