Backup σε εξωτερικό δίσκο Raid

raid-disk-backup

Share This Post

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν κρατάτε backups στον υπολογιστή σας και θέλετε να προβείτε σε αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου με RAID για backups;

Αρχικά, καλά κάνετε και προβληματίζεστε για τα backups! Πάρτε τα μέτρα σας πριν την πάθετε, αλλιώς θα το μετανιώσετε πικρά!

σκληρός δίσκος raid

Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος με λειτουργία raid, στην ουσία αποτελείται από δύο εσωτερικούς δίσκους, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν είτε stripped (οπότε με 2 500άρηδες δίσκους θα έχουμε συνολική χωρητικότητα 1tb), είτε ως mirror (οπότε με 2 500άρηδες δίσκους θα έχουμε συνολική χωρητικότητα 500gb).

Έτσι, αν έχουμε έναν τέτοιο εξωτερικό “διπλό” δίσκο σε raid, μπορούμε να τον λειτουργήσουμε ως mirror όπου στην ουσία, ο ένας δίσκος χρησιμεύει αποκλειστικά για να κρατάει backup τα δεδομένα του άλλου δίσκου.

Οπότε, ότι βάζουμε στον δίσκο μας, κρατιέται και backup, έτσι απλά!

Προσοχή όμως!

backups

Μπορεί να ακούγεται πολύ ωραίο για να κρατάμε backups, όμως στην ουσία δεν είναι 100% αξιόπιστη τεχνική!

Ο λόγος που δεν είναι 100% αξιόπιστο το raid για backups, είναι ότι ναι μεν, αν χαλάσει ένας δίσκος, τα δεδομένα παραμένουν στον άλλον και αν αντικαταστήσουμε τον χαλασμένο, θα ξανα-αντιγραφτούν τα δεδομένα οπότε όλα καλά, όμως, μπορεί να αστοχήσει το raid και να μας κάνει τα δεδομένα μας “μαντάρα” και στους δύο δίσκους.

Επίσης, μπορεί να χαλάσει το κύκλωμα που έχει μέσα του το κουτί και να μας “κάψει” καί τους δύο σκληρούς δίσκους.

Μπορούν να συμβούνε κι άλλα παρόμοια πράγματα και τα backups μας να κάνουνε “φτερά”.

Οπότε, αν και είναι μια καλή αγορά ο εξωτερικός σκληρός δίσκος με raid, δεν είναι ότι καλύτερο για να έχουμε τα backups μας εκεί μέσα και να είναι 100% ασφαλή.

RAID = Redundant Array of Independent Disks
Καταλάβατε τώρα, έτσι; 🙂

Δηλαδή:

Είναι μία συστοιχία(ή ακόμα πιο απλά ένα σύνολο) από σκληρούς δίσκους, που “συνεργάζονται” μεταξύ τους για να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με έναν μόνο δίσκο.

Τι κερδίζετε με το RAID

πληροφορίες raid
1. Μπορείτε, οτιδήποτε αποθηκεύετε στον έναν σκληρό δίσκο, να φυλάσσεται αυτόματα και στον άλλον (χωρίς να κάνετε ούτε καν copy-paste, γίνεται αυτόματα).
2. Μπορείτε να κάνετε το σύστημά σας να πετάει από θέμα ταχύτητας.

 
Τα βασικά είδη RAID

Οι βασικές κατηγορίες είναι το RAID 0(stripping), το RAID 1(mirroring) και το RAID 0+1.

To RAID 0 είναι μία συστοιχία από δύο ίδιους δίσκους. raid 0Όταν λειτουργούν σε αυτό το mode (το 0), το σύστημα βλέπει αυτούς τους δύο δίσκους σαν έναν, με συνολική χωρητικότητα το άθροισμα της χωρητικότητας καί των δύο δίσκων. Για παράδειγμα έχετε δύο δίσκους 500GB σε συστοιχία raid 0, το σύστημα θα σας δείχνει έναν μόνο δίσκο, αλλά με χωρητικότητα 1000GB(1TB).

Αυτή η συστοιχία κάνει τον υπολογιστή σας πιο γρήγορο για τον εξής λόγο:
πείτε πως εγκαθιστούμε το photoshop σε αυτή τη συστοιχία. Αμέσως αμέσως, τα μισά αρχεία που χρειάζονται για να “τρέξει” το photoshop, βρίσκονται στον έναν δίσκο και τα άλλα μισά στον άλλον. Οπότε φανταστείτε πως αν ήταν το photoshop εγκατεστημένο μόνο σε έναν δίσκο(απλό, χωρίς raid 0) και για να ανοίξει έκανε 40 δευτερόλεπτα, σημαίνει πως για να διαβάσει όλα αυτά τα αρχεία ο ένας αυτός δίσκος, έκανε σχεδόν 40 δευτερόλεπτα. Με το raid 0 όμως που “μοιράζονται” τα αρχεία, δεν θα κάνει 40 δευτερόλεπτα, αλλά 20, γιατί πολύ απλά θα διαβάζει τα μισά αρχεία από τον ένα δίσκο και τα άλλα μισά από τον άλλον παράλληλα!

Όλα καλά αλλά αυτή η συστοιχία έχει ένα βασικό μειονέκτημα: αν χαλάσει ο ένας δίσκος τότε την βάψατε, απλά χάνετε τα πάντα και δεν μπορείτε να επαναφέρετε τίποτα (επειδή τα δεδομένα είναι μοιρασμένα, και ακόμα και μικρά αρχεία πχ των 30kbytes είναι μοιρασμένα στους δύο δίσκους…). Υπάρχει όμως λύση, δείτε λίγο πio κάτω (RAID 0+1) 😉

raid 1
Το RAID 1 είναι επίσης μια συστοιχία από δύο ίδιους δίσκους. Αλλά εδώ συμβαίνει το εξής: ο ένας δίσκος χρησιμεύει μόνο για να εποπτέυει τι γράφεται και τι σβήνεται στον άλλον δίσκο και κάνει και αυτός το ίδιο, με αποτέλεσμα να έχει ακριβώς τα ίδια δεδομένα με τον δίσκο που εποπτεύει! Έτσι, όπως είναι λογικό, αν έχουμε δύο 500άρηδες, το σύστημα θα τους βλέπει μόνο σαν έναν 500άρι!

Εδώ δεν κερδίζουμε τίποτα σε ταχύτητα αλλά έχουμε πάντα ένα άριστο backup όλων των δεδομένων μας. Δηλαδή, σε περίπτωση που χαλάσει ο ένας, έχουμε όλα τα δεδομένα μας όμορφα και ωραία στον άλλον!

raid 10 ή 0+1

Το RAID 0+1 (ή 10) είναι απλά ένας συνδιασμός των δύο παραπάνω! Εδώ όμως απαιτούνται τέσσερις δίσκοι το ελάχιστο (εννοείτε ίδιοι). Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι το εξής: οι δύο δίσκοι δουλεύουν μεταξύ τους σε raid 0, οπότε έχουμε αυξημένη ταχύτητα, και οι άλλοι δύο τους εποπτεύουν, κρατώντας πιστό backup! Είναι ίσως η πιο καλή λύση για αυξημένες επιδόσεις και για ασφάλεια των δεδομένων μας!

σκληροί δίσκοι

Τι χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε συστοιχίες RAID

Χρειάζεστε έναν controller για συστοιχίες raid (οι motherboards σχεδόν όλες πλέον έχουν πάνω τους τέτοιον controller και το υποστηρίζουν) καθώς επίσης και 2 πανοποιότυπους δίσκους (για raid 0 ή για raid 1) ή τέσσερις πανομοιότυπους δίσκους για το raid 0+1.

Πηγή: https://coolweb.gr/

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Λάβετε ενημερώσεις και μάθετε από τους καλύτερους

Περισσότερα να δείτε...

Rack switch
Tips & Tricks

Σταθερή IP στο LAN – Πώς την ορίζω στα Windows

Με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των Windows, όποτε ανοίγουμε τον υπολογιστή ή σε κάθε επανεκκίνηση, παίρνει καινούρια IP στο τοπικό δίκτυο. Αν όμως μας ενδιαφέρει να

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

Learn how we helped 100 top brands gain success.

Let's have a chat